Cărţi de cinema, lansate într-un eveniment special la ZFR Chişinău

Ediţia a noua a Zilelor Filmelor Românesc la Chişinău propune, în afara proiecţiilor şi întâlnirilor cu cineaşti, un moment special. Este vorba de lansarea unor cărţi de cinema, în cadrul unui eveniment care îl va avea ca invitat pe Andrei Gorzo, profesor universitar şi unul dintre cei mai importanţi critici de film din România.

Andrei Gorzo îşi va lansa cele mai recente două volume: “Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Editura Polirom, 2019) şi “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude” (Editura Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, 2023), acesta din urmă scris în engleză împreună cu Veronica Lazăr.

El va vorbi de asemenea despre o carte esenţială de teorie a filmului, “Ce este cinematograful”? (Volumele 1 şi 2, Editura Polirom, 2022), de André Bazin, a cărei traducere integrală în limba română a coordonat-o.

Evenimentul, cu intrare liberă, va avea loc duminică, 24 septembrie, de la ora 13.00, în holul cinematografului Cineplex-Loteanu şi va fi organizat în parteneriat cu Librăria Cărtureşti Chişinău. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe cu autorul.

Andrei Gorzo a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi la New York University. Doctor în cinematografie şi lector universitar, cercetează şi predă la UNATC istoria cinematografului şi a ideilor despre cinema. A început să publice cronici de film în 1996 şi a scris asiduu în presa culturală românească – în perioada 2003-2015 a fost titularul unei rubrici săptămânale de cinema în revista “Dilema Veche”.

Prima lui carte, “Bunul, răul şi urâtul în cinema”, a apărut în 2009 la Editura Polirom. A mai publicat “Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu” (Editura Humanitas, 2012) şi “Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó” (Editura Tact, Cluj-Napoca, 2015).