1960, 99 min.
Scenariul: Francisc Munteanu, Titus Popovici
Imaginea: Grigore Ionescu
Montaj: Rada Israil
Muzică: Theodor Grigoriu
Distribuţie: Liviu Ciulei, Irina Petrescu, Lazăr Vrabie, Ştefan Ciubotăraşu, Costel Constantinescu, Mircea Şeptilici, Benedict Dabija, Nucu Păunescu, Ernest Maftei
Proiecție: Sâmbătă, 23 septembrie, ora 14:00, Cinema Cineplex-Loteanu
Sinopsis:
Mihai, timonierul unui şlep, pleacă într-o cursă pe Dunăre alături de tânăra lui soţie, Ana, şi de Toma, un puşcăriaş pe care-l angajase în grabă în locul ajutorului său. Pe parcursul cursei, Toma îşi va dovedi spiritul de sacrificiu salvând şlepul de la un incendiu şi de la ciocnirea cu o mină. Mihai descoperă că şlepul transportă arme, iar noul său ajutor are misiunea de a preda încărcătura luptătorilor din rezistenţă care pregăteau o contraofensivă împotriva ocupanţilor germani din Al Doilea Război Mondial. În final el i se va alătura lui Toma şi va fi ucis de nemţi, dar misiunea va fi îndeplinită.
“Ce aducea el nou (dar de fapt noutatea apărea numai la modul relativ) era o anumită fervoare a firescului, înțeles ca redescoperire a lumii, a omului, a gesturilor sale intime. Ciulei a fixat diapazonul filmului la tonalitatea vieții cotidiene, deși oamenii săi erau încercați de evenimente extraordinare, și a instaurat prin asta un fel de eroism de gradul al doilea, mai potolit dar mai intens; da, oamenii înfruntă primejdia și își dau viața, dar o fac fără conștiința că sunt niște sacrificați, dimpotrivă, cu aerul cel mai senin. Efectul este infinit mai puternic decât în cazul eroilor zgomotoși, de paradă, care zornăie arme și emit vorbe pompoase. În filmul lui Ciulei intențiile și apartenența eroilor sunt ascunse cu grijă, nu neapărat în secretul conspirației, dar în acel bun simț care dictează omului simplu modestie și măsură în tot ce face” – Romulus Rusan, “Filmar”.
