DUMBRAVA MINUNATĂ

1981, 75 minute

FILM PENTRU COPII

Regie: Gheorghe Naghi

Scenariu: Draga Olteanu Matei, după nuvela cu acelaşi titlu de Mihail Sadoveanu

Imagine: George Voicu

Distribuție: Diana Muscă, Ernest Maftei, Elena Drăgoi

Festivaluri: Gijon, Moscov, Quito

Luată din casa bunicilor ei de către mama vitregă, Lizuca (Diana Musca), o fetiță de 5-6 ani, este lipsită de afecțiune și duce dorul bunicilor și al mamei, care nu mai trăiește. Singura consolare este prietenia cu cățelul Patrocle. Într-o zi, fetița se hotărăște să plece din locul în care îndură numai umilințe și să se întoarcă la casa bunicilor de lângă dumbravă. Surprinsă de întuneric în pădure, Lizuca adoarme într-o scorbură. În vis, dumbrava se transformă într-o lume feerică, populată de vietăți și personaje de basm. Dimineața, fetița este găsită de bunici și dusă la casa bătrânească.

https://youtu.be/a_1XJu2QQFc

Dușmanii tinerei eroine „zic despre dânsa că e urâtă, murdară, îngălată, lipsită de orice „domnișorie”. Și, într-adevăr, ea n-are nimic de „bebé-roz”, de odraslă de „oameni-bine”, gătită foc, cu panglicuțe și dantele. În schimb zâmbetul ei e cel mai frumos și mai inteligent lucru din lume”. (D.I.Suchianu)

Născut în 1932 și plecat dintre noi în 2019, Gheorghe Naghi a absolvit în 1955 școala de cinematografie VGIK din Moscova. În perioada 1955-1970 a activat în cadrul Studioului Cinematografic „București”, iar din 1982, la Studioul Sahia (de filme documentare). A realizat numeroase documentare și filme utilitare și mai multe filme de ficțiune. S-a impus în atenția criticii în a doua parte a anilor `50, prin trei ecranizări după Caragiale, realizate în colaborare cu Aurel Miheleș – „Două lozuri”, „D`ale carnavalului” și „Telegrame”. „Dumbrava minunată” este unul din cele câteva filme pentru copii pe care le-a realizat de-a lungul prolificei sale cariere, încheiate în 1991.PROGRAM