CĂRTURAN

2019, 90 minute

FILME NOI

Regie: Liviu Săndulescu

Scenariu: Liviu Săndulescu, Bogdan Adrian Toma

Imagine: Oleg Mutu

Distribuție: Teodor Corban, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Adrian Titieni, Iulia Lumânare, Vlad Popescu, Tudor Brătucu

Festivaluri: Varșovia, Busan

Cărturan are 60 de ani şi trăieşte într-o comună cu nepotul său de 14 ani. Viaţa lui este dată peste cap când află că mai are foarte puţin de trăit. În timpul rămas, bărbatul vrea să găsească un loc cât mai bun în care nepotul lui să locuiască după moartea sa şi să-şi organizeze propria pomană, ceva obişnuit în zona din care provine. Doar că asta îl va aduce în conflict cu preotul comunei. Când vede că lucrurile nu merg în direcţia bună, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

https://youtu.be/ue2Hi_wzsDkhttps://youtu.be/4bfl7LAacPc

Filmul este o acumulare lentă, asumat nespectaculoasă, de planuri-secvenţă tablou – cu o cameră de filmat aproape mereu fixă, plasată la oarecare distanţă de personaje – care urmăresc traseul lui Cărturan. Un protagonist jucat de un convingător Teo Corban, care reuşeşte să dea profunzime și umanitate personajului.

Născut în 1972, Liviu Săndulescu a absolvit regia de film la Universitatea Națională de Teatru și Film „I. L. Caragiale” din București. În 2013 a lansat scurtmetrajul „Betoniera”, selectat în peste 20 de festivaluri internaționale. „Cărturan” este debutul său în lungmetraj.PROGRAM