colectiv

2019, 109 minute, documentar
FILME NOI

Regie: Alexander Nanau

Scenariu: Alexander Nanau, Antoaneta Opriș

Imagine: Alexander Nanau

Cu: Vlad Voiculescu, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, Camelia Roiu, Tedy Ursuleanu

Festivaluri: Veneția, Toronto, Sofia, Dokufest

În 2015, incendiul de la clubul bucureştean Colectiv se soldează cu 27 de morţi şi 180 de răniţi. În spitale, cei internaţi cu arsuri încep să moară, deşi starea lor nu era atât de gravă. Dezvăluirile făcute de un medic unei echipe de jurnalişti vor duce la o investigaţie ce arată o imensă fraudă în sistemul medical. Şi când guvernul numeşte un nou ministru al sănătăţii, acesta oferă acces total în eforturile sale de a reforma sistemul medical corupt.

https://youtu.be/Q-NaUTg45I4

Nanau refuză stilul observațional convențional, precum și orice interviu sau comentariu direct. Camera de filmat este foarte implicată și alertă, mereu atentă la protagoniști, dar și la cei cu care interacționează ei, încercând să țină pasul și să surprindă esențialul, momentele tari, dintr-o derulare imprevizibilă și rapidă a evenimentelor.

Născut în 1979 în România, Alexander Nanau a studiat regia de film Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (DFFB) și este unul dintre cei mai importanți autori de documentare din România și Europa. Documentarul său de debut a fost „Peter Zadek pune în scenă Peer Gynt” (2006), lansat în Germania și Austria. În 2009 a realizat popularul documentar „Lumea văzută de Ion B.”, despre un om al străzii care începe o carieră în arta internațională cu colaje pe care le-a făcut timp de 30 de ani. Filmul a fost selectat în zeci de festivaluri. Al treilea său documentar, „Toto și surorile lui” (2014), a avut premiera la San Sebastian, a fost premeiat în festivaluri precum cele de la Angers, Varșovia, Jihlava, Leipzig și Sarajevo și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Documentarul urmărește povestea unui puști de 10 ani din Ferentari, Totonel, și a surorilor sale mai mari, Andreea și Ana, cât mama lor este în pușcărie pentru trafic de droguri. „colectiv” este al patrulea său documentar.PROGRAM