CĂLĂTORIA FANTASTICĂ A MARONEI

2019, 92 minute, animație

FILME NOI

Regie: Anca Damian

Scenariu: Anca Damian, Anghel Damian

Festivaluri: Annecy, Salonic, Rotterdam, Transilvania, Premiile Academiei Europene de Film

O căţeluşă este lovită de o maşină şi, în ultimele clipe de viaţă, îşi reaminteşte toţi stăpânii pe care i-a iubit necondiţionat. Cu extraordinara ei empatie, Marona lasă urme profunde şi aduce fericire şi inocenţă în viețile celor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor.

https://youtu.be/V-iwbalKNg4

Filmul îmbină inspirat mai multe stiluri de animaţie şi etalează o fantezie exuberantă. Felul special şi surprinzător, prin câteva tuşe pregnante definitorii, în care este portretizat fiecare personaj uman, cu un amestec de ironie comică şi afecţiune, este marele atu al filmului.

Anca Damian şi-a început cariera ca director de imagine, devenind prima femeie din cinema-ul românesc post-1989 care a colaborat în această calitate la realizarea de lungmetraje. După 2000, s-a lansat în regie, mai întâi cu câteva scurtmetraje, apoi cu lungmetrajul de ficţiune „Întâlniri încrucişate” (2009). În 2011 a început să lucreze şi în animaţie, cu excelentul documentar animat “Crulic – Drumul spre dincolo”, care a marcat un moment important în cinema-ul românesc post-2000. Filmul a fost selectat la numeroase festivaluri și a câștigat Marele Premiu de la Annecy. În anii care au urmat, a continuat să alterneze ficţiunea, cu trei titluri: „O vară foarte instabilă” (2013), „Perfect sănătos” (2017) şi „Moon Hotel Kabul” (2018), cu animaţia: lungmetrajul „Muntele magic” (2015), scurtmetrajul “Telefonul” (2019) şi, acum, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019).

Marona2 Marona1 Marona3

PROGRAM