CUM MI-AM PETRECUT SFÂRȘITUL LUMII

2016, 106 minute
FOCUS Cătălin Mitulescu

Regie: Cătălin Mitulescu

Scenariu: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean

Imagine: Marius Panduru

Distribuție: Dorotheea Petre, Timotei Duma, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Carmen Ungureanu, Florin Zamfirescu, Valentin Popescu

Festivaluri: Cannes (Dorotheea Petre – Premiul pentru cea mai bună actriţă în secţiunea Un Certain Regard), Varșovia

București, 1989. Eva, fratele ei mai mic, Lalalilu, și părinții lor locuiesc într-un cartier mărginaș al capitalei. Lalalilu are 7 ani și o adoră pe Eva. Eva are 17 ani și este pentru prima data îndrăgostită. Viața Evei se schimbă însă în ziua în care ea și Alexandru sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața unei adunări comuniste. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru și, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România. Vor să treacă Dunărea înot. Martor al plecării celor doi, Lalalilu ia decizia vieții lui.

Rulează videoul

Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” privește fără patimă, însă nu complezent, spre ultimii ani ai comunismului, redați prin ochii unor copii și ai unor adolescenței, două vârste la care apăsarea unei vieți într-o societate totalitare se simte diferit. Este un film plin de lirism, în care realismul reconstituirii istorice se îmbină inspirat cu momente de evadare în fantezie.