LANSARE DE CARTE
Istoria filmului. O introducere. Volumul I
autori: Kristin Thompson, David Bordwell, Jeff Smith
Editura Vellant & UNATC Press
Joi, 26 septembrie, ora 17:00, Cărtureşti Muzeu
Invitat: Andrei Rus, coordonatorul traducerii
Moderator: Ionuţ Mareş
„În întreaga lume, în fiecare moment, milioane de oameni se uită la filme. Se uită la filme comerciale, la „filme de artă“, la documentare, la desene animate, la filme experimentale, la filme educaționale. Stau în săli de cinema cu aer condiționat, în piețe publice din sate, în muzee de artă, în săli de clasă, acasă în fața televizorului, în cafenele în fața unui monitor de laptop sau a unui telefon mobil. În anii 2010, cinematografele au vândut în jur de opt miliarde de bilete anual. Dacă luăm în considerare accesibilitatea filmelor în formate video – difuzate fie prin intermediul televiziunii sau al internetului, pe disc sau sub formă de fișiere digitale –, numărul de spectatori e, de fapt, mult mai mare. În 2019, piața globală pentru divertismentul dedicat proiecției în cinematografe, difuzării la domiciliu și pe aparate mobile a depășit, pentru prima oară în istorie, 100 de miliarde de dolari.”
„Nimeni nu are nevoie să fie convins că filmul a fost una dintre cele mai influente forme de media din ultimii o sută de ani. Nu doar că îți poți aminti cele mai incitante și mai lăcrămoase momente petrecute văzând filme, dar îți poți, cel mai probabil, aminti momente din viața de zi cu zi când ai încercat să fii la fel de grațios/oasă, de altruist/ă, de dur/ă sau de empatic/ă precum acele personaje grandioase de pe ecran. Felul în care ne îmbrăcăm și în care ne tundem părul, felul în care umblăm și ne comportăm, lucrurile în care credem sau de care ne îndoim – toate aceste aspecte ale vieților noastre sunt influențate de filme. Filmele ne oferă și experiențe artistice puternice, cunoștințe despre culturi diverse și despre noi moduri de gândire.”
Kristin Thompson, David Bordwell, Jeff Smith
Andrei Rus este conferențiar universitar în cadrul Facultăţii de Film din UNATC Bucureşti, unde predă cursuri de istoria filmului. Este unul dintre inițiatorii și coordonatorii Masteratului de Arhive audiovizuale: Prezervare și curatoriere, unde susține un curs de curatoriere. Coordonează proiectul „Arhiva Activă”, de digitalizare și de prezentare a unor arhive audio-vizuale din România. A fost, timp de patru ani, director artistic al Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. A inițiat și coordonat timp de șapte ani revista de cinema „Film Menu” şi a organizat, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, proiecţii frecvente de filme, în cadrul Cineclubului Film Menu și a evenimentului „Să Film!”. A realizat selecții de filme pentru festivaluri de film din România („Timishort” și „NexT”). A fost membru al mai multor jurii de specialitate în cadrul unor festivaluri de film, inclusiv în Juriul Revelation France 4 al secțiunii „Semaine de la Critique”, de la Cannes. A fost consilier pentru cinematografie al miniștrilor culturii Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu și, timp de trei ani, membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei. Recent, a coordonat traducerea cărții „Istoria filmului: o introducere”, scrisă de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith, prima traducere în limba română a unei cărți de istoria filmului după 63 de ani.