FOCUS

Secţiunea Focus aduce în fiecare an în atenţie un regizor sau actor consacrat, prezent la Chişinău pentru întâlnirea cu publicul după proiecţiile cu cele două sau trei filme care îi sunt dedicate.

CĂTĂLIN MITULESCU

HEIDI

(2019, 96 min.)

CUM MI-AM PETRECUT SFÂRȘITUL LUMII

(2006, 106 min.)

LOVERBOY

(2011, 95 min.)

Născut în 1972 la București, Cătălin Mitulescu a absolvit regia de film la Academia de Teatru și Film (ATF) „I. L. Caragiale”. După 2000, a devenit unul dintre reprezentanții Noului Cinema Românesc descoperiți și consacrați de Cannes. În 2004, în etapa de coagulare a Noului Val, el câștiga Palme d’Or pentru scurtmetraj cu „Trafic”.

Și pentru că festivalul de pe Croazetă își cultivă favoriții, debutul în lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, a avut în 2006 premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard, unde Dorotheea Petre a primit premiul pentru cea mai bună actriță.

Era unul din cele câteva filme românești ale momentului în care regizorii nou-apăruți se întorceau la trecutul comunist – la anii de dinainte de `90 și la Revoluție, perioadă în care erau adolescenți.

În „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, realismul reconstituirii istorice se îmbina inspirat cu momente de fantezie dată de perspectiva protagonistului copil. Și apăreau principalele două teme care definesc până în prezent filmografia lui Cătălin Mitulescu: viața trăită la periferie (în acel caz era vorba nu doar de marginea unui oraș, ci inclusiv de periferia României comuniste, de unde nu se putea evada spre libertate decât cu riscul vieții) și o atipică poveste de iubire (la care s-ar putea adăuga și dorința de a pleca în străinătate).

A urmat, peste cinci ani, „Loverboy”, care a fost de asemenea selectat în Un Certain Regard la Cannes în 2011. Un film inspirat din realitățile dure și persistente ale României (traficul de femei), trecute însă prin filtrul ficțional al lui Cătălin Mitulescu – un amestec de romantism, de melodramă și de fascinație pentru precaritatea existenței.

Peste alți cinci ani, în 2016, regizorul a revenit cu „Dincolo de calea ferată”, despre criza prin care trece un cuplu, jucat de Alexandru Potocean și Ada Condeescu. A fost pentru prima dată când Cătălin Mitulescu nu a ajuns la Cannes, filmul fiind inclus în competiția de la Karlovy Vary.

În 2019, cineastul a revenit în atenție cu „Heidi”, un film care a avut premiera mondială în competiția festivalului de la Sarajevo. Gheorghe Visu joacă rolul unui poliţist hârşit aflat în pragul pensionării și care mai primeşte o ultimă misiune, ce i-ar putea schimba viaţa – găsirea a două prostituate la marginea Bucureştiului.